Szomszedok.ro (vecinii.ro) vine în ajutorul persoanelor peste 65 de ani, ei fiind cei care fac parte din categoria cea mai vulnerabilă în această perioadă. Platforma oferă o soluție locală pentru o problemă globală: conectând vecinii, îi îndeamnă pe cei tineri să dea o mână de ajutor, iar pe vârstnici, să iasă cât mai puțin din case. Acest proces ajută și autoritățile locale să-i identifice pe cei care au nevoie de ajutor.
Platforma este creată pentru a fi multiplicat, ideea și conceptul pot fi traduse și aplicate pentru alte comunități sau orașe, dacă există voință.
Pe pagină (momentan disponibilă în limba maghiară) se pot înregistra oameni dornici să ajute și oameni care au nevoie de ajutor.
Cei care vor să ajute, selectează cartierul în care locuiesc, și după înregistrare primesc o listă cu cei care au nevoie de ajutor din acel cartier. După conectarea în sistem, voluntarul va lua legătura cu cei care au cerut ajutor prin telefon.
Persoanele în vârstă au posibilitatea de a se înregistra pe platforma web, însă există și posibilitatea de a suna un număr de telefon operat dintr-un call center dedicat momentan acestui proiect, unde operatorul îi înregistrează. Prin partenerii noștri media încercăm să ajungem la cât mai multe persoane în vârstă, care nu au acces la internet.
Soluția propusă se adresează în principal unei categorii sociale destul de afectate în această perioadă, persoanele în vârstă de peste 65 de ani, fără rude sau prieteni, care se confruntă permanent cu nevoile zilnice de aprovizionare cu alimente sau medicamente. Nu îi putem opri în a se expune în afara locuințelor, atâta timp cât nu sunt satisfăcute nevoile lor zilnice/săptămânale. Orice restricție de deplasare în acest moment amplifică o mulțime de probleme și de aceea trebuie rezolvate. Având în vedere restricția parțială și/sau totală de circulație, apelăm la ajutorul vecinilor, practică din trecut, de pe vremurile bunicilor noștri în comunitățile mici.
În perioada aceasta cu toții suntem mai solidari, dorim să oferim ajutor, să sprijinim munca autorităților prin implicarea societății civile, a ONG-urilor, a stakeholderilor locali, iar actorii principali ai acestui proiect sunt vecinii.
Pagina a fost lansată în 23.03.2020, creată de o echipă restrânsă, cu ajutorul ONG-urilor din Cluj Asociația MIK și Asociația Igen, tessék! - Da, poftiți!, ca un proiect CSR al companiei Diversity Advertising și Limitless Diversity Development.
Acest model este creat pentru a fi multiplicat în alte limbi, orașe, pentru mai multe comunități. Ideea de bază a acestui proiect este solidaritatea și ajutarea persoanelor care sunt cele mai afectate în aceasta perioadă.
În acest moment platforma se adresează unui grup minoritar, o comunitate mai restrânsă din Cluj-Napoca, fiind vorba de vârstnici vorbitori de limba maghiară și de persoanele care vor să ajute, din această comunitate. Solidaritatea nu are etnie și nici limbă, dar resursele acestei inițiative, în momentul de față, sunt limitate, de aceea se adresează către o comunitate mai restrânsă.
Un rol foarte important al acestei platforme este acela de susținere a efortului depus de către autoritățile locale în privința identificării persoanelor care au nevoie de ajutor în această perioada. Dorim o colaborare permanentă și un sprijin reciproc în ceea ce privește crearea unei baze de date, care ajută la identificare acelor persoane, care au nevoie de sprijin.